Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  14/03/2016
Data da última atualização:  26/11/2020
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  OLIVEIRA, S. J. de M.; ARAUJO, L. V. de.
Afiliação:  SAMUEL JOSE DE MAGALHAES OLIVEIRA, CNPGL; LEONARDO VENTURA DE ARAUJO, CPAF-RO.
Título:  Aspectos econômicos da cafeicultura.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: MARCOLAN, A. L.; ESPINDULA, M. C. (Ed.). Café na Amazônia. Brasília, DF: Embrapa, 2015.
Páginas:  Cap. 1, p. 27-40.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O capítulo analisa a produção econômica do café conilon no estado de Rondônia.
Palavras-Chave:  Café conilon.
Thesagro:  Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141078/1/Cafe-na-Amazonia-Samuel.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RO17595 - 1UMTPL - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  29/09/2022
Data da última atualização:  01/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; MANRICH, A.; OLIVEIRA, T. J. P. de; MENDES, R. F.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Pectin-based color indicator films incorporated with spray-dried Hibiscus extract microparticles.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 162, e111914, 2022.
Páginas:  1 - 15
ISSN:  0963-9969
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111914
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Colorimetric films incorporated with anthocyanins as an indicator for freshness monitoring have aroused growing interest recently. The pH-sensing colorimetric film were developed based on pectin (HM), containing aqueous hibiscus extract microparticles (HAE). HAE microparticles were obtained by spray drying with different wall materials (Inulin -IN, maltodextrin- MD and their combination). The films were obtained on large scale by continuous casting. These films were characterized for physicochemical analysis, morphological structure, thermal and barrier properties, antioxidant activity, and color change at different pH. The addition of HAE microparticles caused relevant changes to HM-based films, such as in mechanical behavior and improved barrier property (11?22% WVTR reduction) depending on the type of wall material used and the concentration added. It was verified with the thermal stability of films, with a slight increase being observed. The color variation of smart films was entirely pH-dependent. Overall, the proposed color indicator films showed unique features and functionalities and could be used as an alternative natural pH indicator in smart packaging systems
Palavras-Chave:  Biopolymer films; Continuous casting; Intelligent packaging.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146969/1/P-Pectin-based-color-indicator-films-incorporated-with-spray-dried-Hibiscus.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18066 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1042022/111
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional